Nuorisoseura sai vuoden 2016 Ruskolainen teko -palkinnon

http://www.turuntienoo.fi/index.php/uutiset/etusivun-nostot/2247
 

8.12.2015 Vuoden ruskolaisena tekona palkittiin itsenäisyyspäivänä Ruskon Nuorisoseura ja ennen kaikkea sen pyörittämä kesäteatteritoiminta. Tunnustus myönnetään vuosittain ansiokkaasta toiminnasta kunnan hyväksi.

—Kesäteatteritoiminta on ollut Ruskolla jo vuosia hyvin vilkasta ja vaatinut tekijöiltään isoja ponnistuksia, jotta esitykset on saatu valmisteltua ja pidettyä. Ruskolla on keskitytty lasten ja nuorten teatterin tekemiseen ja toiminta kukoistaa, perusteli palkintoa jakamassa ollut kunnanjohtaja Arto Oikarinen.
Ruskon Nuorisoseura täyttää tänä vuonna 120 vuotta, joten huomionosoitus tulee sikälikin hyvää saumaan.
—Pääsin kesällä seuraamaan kesäteatterin juhlailtaa, ja minulle tuli siellä sellainen olo, että tämä on yhtä kokonaista perhettä, sanoi Oikarinen.
Puheenjohtaja Katri Alajärvi ja sihteeri Tiina Peltola vastaanottivat tunnustuksen porukan puolesta.
—Kiitos tästä upeasta eleestä. Suuri kiitos meidän vapaaehtoistyöntekijöillemme ja näyttelijöillemme, jotka tekevät koko kevään töitä teatterin eteen. Tämä kruunaa kyllä juhlavuoden, henkäisi Alajärvi kiitoksensa.
Ruskon kesäteatterilla on tässä kohtaa takanaan 11 vuoden menestyksekäs jatkumo. Sitä ennen toiminnassa oli muutaman vuoden tauko.
—Tosi hienosti homma on kehittynyt vuosi vuodelta. Porukka on pysynyt, ja on valtava palo tehdä teatteria, kertoivat nuorisoseuralaiset.
Viime kesän Ihmemaa Oz oli suuri menestys.
—Emme itsekään tajunneet, kuinka paljon väkeä voi tulla, ja jouduimme lopulta myymään ei-oota. Nyt olemme miettineet, että pitää jopa näytösmäärää ruveta lisäämään. Toimintaan on tehty satsauksia pitkin matkaa.
Ensi kesän teatterikappale on jo selvillä. Ruskon kesäteatteri esittää koko perheen seikkailunäytelmän nimeltään Zorro. Ohjauksesta vastaa kahden edellisen vuoden tapaan Pauliina Salonius. Käsikirjoitus on tilattu Esa Silanderilta.
Ruskon kesäteatteri on ammattimaisesti pyöritetty harrastajateatteri. Ne, jotka tekevät sitä työkseen, saavat palkkaa. Muut ovat mukana vapaaehtoispohjalta.

 Turun Tienoo/ Elina Lavonen

120 vuotta Nuorisoseuratoimintaa Ruskolla

Nuorisoseuranliike syntyi kansanliikkeenä Pohjanmaalla 1880-luvulla tuomaan kansalle sivistystä, sieltä liike levisi 1890-luvulla muualle Suomeen. Ruskon asukasluku oli tuolloin vielä vähälukuinen ja melkeinpä ainoa kodin ulkopuolelle ulottunut ”harraste” oli kirkossa käynti. Niimpä Ruskollekin perustettiin tätä nykyä Ruskon vanhin vapaa-ajan harrasteseura Nuorisoseura 16.3.1895. Alkuaikoina järjestettiin paljon ohjelmallisia iltamia, retkiä ja urheilukilpailuja. Toiminnalla kerättiin rahaa, jolla avustettiin mm. kansakoulun perustamista Ruskolle, kirjaston kunnostamista ja hoitamista. Sodan ajaksi toiminta hiljeni, mutta virkosi uudelleen, kun Vieno ja Viljo Kurki muuttivat Ruskolle ja rupesivat pitämään kerhoja ja ohjaamaan näytelmiä. Nuorisoseuran toiminta hiljeni, kun Kurjet lopettivat. Yksi suuri takaisku oli myös Seurantalon palo 1971, jossa oli pidetty paljon iltamia, kokouksia ja muuta Nuorisoseurankin toimintaa.

80-luvulla Nuorisoseura virisi uudelleen, kun Kaisu-Pirkko Kajander (Talonen) pisti pystyyn kesäteatteritoiminnan. ”Päätettiin kunnanjohtajan kanssa, että kyllä Ruskollakin täytyy kesäteatteri olla, kun jokapaikassa muuallakin on” muistelee Kaisu-Pirkko. Ensimmäinen näytös esitettiin kirkolla Rindellin torpalla. Penkkejä oli haalittu naapuritaloista kuorma-auton lavalle, ensimmäisissä harjoituksissa satoi lunta, mutta katsomot tulivat täyteen ja toimintaa jatkettiin. Seuraavina kesinä esiinnyttiin Nuorisotalon pihapiirissä monta vuotta. Innostunut teatteriporukka kaipasi kuitenkin omaa vakituista paikkaa, niin päästiin vuokralle Tuorin Tuvalle, jota sitten talkoovoimin kunnostettiin ja laitettiin kesäteatterille sopivaksi. Nuorisoseuralla oli myös oma lapsiteatteri 90-luvun alkupuolella, aikuiset esittivät aikuisten näytelmiä ja lapset lastennäytelmiä.Molemmat ryhmät tekivät myös vierailumatkan Floridaan, jossa esiinnyttiin amerikansuomalaisille.

Tuorin tuvan vuokrasopimus päättyi ja jälleen oltiin ilman paikkaa. Muutama vuosi ihmeteltiin, missä olisi sopiva paikka, jonne yleisökin löytäisi, kunnes Markku Nissi tarjosi Nuorisotalon pihapiirin kulmaa teatterille. Siitä se ajatus taas lähti, ja eikun muuttokuormaa tekemään, katsomo paikalleen ja esitystä harjoittelemaan. Ensimmäinen uudella paikalla esitetty näytös oli Ronja Ryövärintytär. Lasten teatterikappaleiden esittäminen osoittautui menestyksekkääksi, ehkä osa syy on innokkaissa nuorissamme, joita on ilo tulla katsomaan, sillä tiellä olemme jatkaneet nyt jo 11. kesää.

Nuorisoseuraliiton kotisivuilla määritellään lyhyesti Nuorisoseuratoiminta seuraavasti: Toiminta on eri sukupolvet yhdistävää. Toiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret, mutta toiminta tarjoaa mahdollisuuksia kaiken ikäisille. Tarkastellessamme jäsenistöämme, voimme vain todeta, että olemme toimineet juuri niin kuin pitääkin. Valtaosa jäsenistämme on alle 18-vuotiaita, mutta useat ovat mukana harrastamassa koko perheen voimin. Nuorisoseura nimen alla voisi toteuttaa paljon muutakin ohjelmaa ja toimintaa. Vuosittainen kesäteatterin toteuttaminen on kuitenkin pienelle seurallemme sen verran iso voiman ponnistus, etteivät resurssit nykyisellään riitä muuhun. Teatterin vaatimustaso on vuosi vuodelta kasvanut, musiikkia, lauluja ja koreografioita on vuosi vuodelta enemmän, katsomo on katettu, lavasteet ja puvut kunnianhimoisempia, nälkä kasvaa syödessä… Innokkaina käymme kohti uusia vuosikymmeniä.

Kolme eläköön huutoa Ruskon 120- vuotiaalle Nuorisoseuralle, ELÄKÖÖN, ELÄKÖÖN, ELÄKÖÖN!