Sherwoodin metsä heräsi henkiin kesällä 2022, kun Robin Hood iloisine veikkoineen rantautui Ruskon kesäteatteriin

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Valtteri Roiha
  • Musiikki: Oskari Vahvaselkä
  • Puvustus: Tarja Siirtola-Virta

Ruskolaisversio Robin Hoodista tarjoaa jokaiselle jotakin

Rusko Verot eivät ole aina tarkoittaneet hyvinvointivaltion peruspalveluiden ylläpitoa — päinvastoin. Muuan Nottinghamissa köyhän kansan viimeisetkin roposet ryöstetään eliitin taskuun. Verottaja iskee kaikkeen: hengittämiseen, nauramiseen, kävelyyn. Jopa kukkien katselusta tuli maksaa veroa.

Tähän yhteiskunnalliseen ongelmaan tartutaan nyt Ruskon kesäteatterissa, kun epäoikeudenmukaista verotyranniaa vastaan nousee Robin Hood (Eeli Sainio) ja tätä seuraavat iloiset veikot.

Ruskon kesäteatterikausi polkaistiin käyntiin viime sunnuntaina, ja näytöksiä esitetään tiheään tahtiin 29. kesäkuuta saakka.

Valtteri Roihan ohjaama ja käsikirjoittama versio Robin Hoodista myötäilee alkuperäisteostaan. Siinä pohditaan hyvän ja pahan, oikeudenmukaisuuden ja toisaalta myös armon teemoja.

Aloitus on näyttävä. Heti kättelyssä lavan täyttää vajaa 30 eri-ikäistä kesäteatteriharrastajaa. Näyttämöllä työskentelevät sulassa sovussa sekä tutut että uudet kasvot. Laajasta kaartista huolimatta jokaiselle löytyy aikansa ja paikkansa. Kokonaisuus toimii.

Tekstissä yhdistetään mennyttä ja nykypäivää. Jokaiselle halutaan tarjota vähän jotakin. Osa vitseistä naurattaa aikuisia, osa lapsia.

Suuret ilmeet ja eleet kuuluvat asiaan. Roolit tarttuvat toisinaan liiankin ilmeisiin kliseisiin. Hallitsija kuvataan yksinkertaisena ja tämän vaimo turhamaisena, kardinaali saapuu paikalle kultalusikka suussa. Anoppivitseiltäkään ei vältytä.

Esityksessä on sopivassa suhteessa dialogia ja toimintaa, ja trubaduuri Mervi Levon kaunis laulanta rytmittää esitystä erinomaisesti.

Erityismaininnan ansaitsevat nuoret näyttelijälupaukset. Heidän eläytymistään on ilo seurata. Suurimmat suosionosoitukset ensi-iltayleisöltä saivat Puna-Will (Elmo Pekkala) ja Muuten vaan Willi (Petteri Anttonen), joiden sutjautukset ja muuvit vakuuttivat.

Ai että kesäteatteritunnelma maistuu erityisen makealta nyt, kahden vuoden tauon jälkeen.

Maria Suomi

Teatteriarvio Turun Tienoossa 09.06.2022