Ruskon kesäteatteri: Zorro.

Käsikirjoitus Esa Silander, ohjaus Pauliina Salonius, musiikki ja äänitehosteet Jouni Lehtonen, koreografia Marko Virtanen, lavastus ja puvustus Katri Uuttu, maskeeraus Milana Keskikastari ja Enni Huhtala, ensi-ilta 5.6.

 

Taitavana miekankäsittelijänä tunnettu Zorro on siviilissä – kollegansa Batmanin tavoin – varakas herrasmies, joka salatun henkilöllisyytensä turvin taistelee kansan puolesta öykkärimäiseksi äitynyttä valtiovaltaa vastaan.

Zorro on alun perin amerikkalaisen kioskikirjailijan Johnston McCulleyn (1883–1958) luoma hahmo. Sittemmin Zorro on innoittanut lukuisia kirjojen, elokuvien, sarjakuvien ja videopelien tekijöitä.

Ruskon kesäteatterissa on tänä kesänä tartuttu toimittajana ja käsikirjoittajana tunnetun Esa Silanderin kirjoittamaan Zorro-näytelmään. Tarinassa Don Alejandro ottaa suojelukseensa näpistelystä syytetyn nokkelan pojanklopin, ja kouluttaa hänestä Zorron työn jatkajan.

Pauliina Saloniuksen ohjaamassa koko perheen kesäteatteri-ilottelussa on sopivassa suhteessa yllättäviä käänteitä, juonittelua, romantiikkaa ja vauhdikkaita miekkailukohtauksia. Jouni Lehtosen säveltämät ja sanoittamat laulut tuovat mukavasti ilmavuutta toiminnantäyteiseen kokonaisuuteen.

Näyttelijäkaartissa on mukana monia kokeneita harrastajanäyttelijöitä. Näyttelijäntyö on harkitusti koordinoitua, ja koko parikymmenhenkinen seurue työskentelee energisesti.

Kaarina-Teatterin vakiokasvo Hannu Pajunen on löytänyt olemukseensa ennennäkemätöntä lämpöä ja uskottavuutta Don Alejandron, vanhenevan sankarin roolissaan. Karismaattinen Petri Aulin puolestaan on mainio valinta Don Diegoksi, nuoreksi sankariksi.

Tom Flinkman hauskuuttaa yleisöä vallanhaluisena Kenraali Monastariona, ja Amalia-hevonen ihastuttaa pieniä ja suuria katsojia eläimellisen luonnollisella läsnäolollaan.

Espanjalaishenkinen lavastus lämpimine väreineen, sitrushedelmineen ja mosaiikkiyksityiskohtineen luo tapahtumille sopivan eksoottisen taustan. Puvustus mukailee oivallisesti 1800-luvun alkupuolen Kaliforniaan sijoittuvan tarinan tunnelmia.

Annina Karhu

Turun Sanomat 7.6.2016